سنت و مدرنیته در نشست هم اندیشی

سنت و مدرنیته در نشست هم اندیشی

ماندانا میرابی  

۱۱ اسفند ۱۳۸۷

«لزوم نگهداری سنتها و آیینهای كهن زرتشتی و شناخت فلسفه و باورهای بنیادین آن» موضوع سخنرانی موبد پدرام سروش پور در بخش دوم نشست هم اندیشی پنچشنبه پسین بود. وی در ابتدا از گروه حفظ آداب و رسوم دینی انجمن موبدان یاد كرد و به فعالیتهای این گروه همچون برپایی سدره پوشی سنتی در روستای مباركه و جمع آوری ضرب المثلها و اشعار دری اشاره نمود.

 

«مجموعه ای از رفتارهای برخاسته از مبانی دینی كه در راستای درك و باورمندی پایه ها و زیربناهای فكری یك دین شكل گرفته و در جوامع دینی نهادینه شده باشند» تعریفی بود كه این هموند انجمن موبدان از آداب و آیین های دینی به صورت كلی ارائه نمود و تاثیرات آنها را برشمرد كه مهمترین تاثیر آن پایداری و همازوری جوامع می باشد.

موبد پدرام سروش پور در نشست هم اندیشی انجمن موبدان

موبد سروش پور در ادامه به ریشه یابی دلایل تحول سنتها پرداخت و علت آن را در مدرنیسم دانست وی سپس دیدگاه های گوناگون در مورد سنت و مدرنیسم را توضیح داد. مدرنیسم رادیكال می گویند سنت باید به صورت كامل كنار گذاشته شود و مدرنیته را تنها عامل پیشرفت می دانند از سوی دیگر سنتی رادیكال كاملا عكس فكر می كنند و اعتقاد دارند مدرنیسم را باید از بین برد.

 

اما مدرنیسم میانه رو دین را امری عقلی می داند و اعتقاد دارد كه باید آن را امروزی و مدرن نمود در نتیجه از دین چیزی جز اخلاقیات و از خدای دین چیز جز خدای ساعت ساز كه زمانی این عالم را همچون ساعتی كوك كرده باقی نمی ماند.

 

و آخرین گروهی كه این هموند انجمن موبدان تعریف نمود، میانه روهای سنت گرا بود این جوامع كه معمولا دارای فرهنگی قوی هستند اعتقاد دارند كه انسان موجودی تجربه گرا است و بر این اساس سنت و آیین ها، تجربه گذشته بشریت می باشند نه كهنگی و پوسیدگی.

 

موبد سروش پور با معرفی این گروه ها دلایل شكل گیری جریان نو اندیشی دینی را نیز برای باشندگان شرح داد و سه مرحله ی آن را بدین صورت معرفی نمود: 1. بازگشت به متون مقدس، 2. نگاه مجدد به سنتها با تكیه بر متون مقدس، 3. تعیین تكلیف با فقه و احكام دینی.

 

كلیسای كاتولیك در اروپاپ و سید جمال الدین اسدآبادی پیشگامان بازگشت به متون دینی در ادیان مسیحیت و اسلام بودند. در میان زرتشتیان نیز این اتفاق با ترجمه دوباره گاهان آغاز شد كه پیشگامان آن موبد آذرگشسب و دكتر تاراپوروالا در هندوستان و استاد ابراهیم پورداوود در ایران بودند.

 

مراسم زایش، هفت سالگی، سدره پوشی، ازدواج و درگذشتگان از نگاه موبد پدرام سروش پور آیین های گذر برای هر فرد زرتشتی است. همچنین گاهنبارها جشن پاسداشت آفرینش جهان هستی توسط اهورامزدا است و به عقیده این هموند انجمن موبدان  نیایش و داد و دهش و نو اندیشی و شادی نیز در این سنت زیبا موج می زند.

 

اما بعد از اتمام سخنان موبد سروش پور از سوی انجمن موبدان دسته گلی به دكتر فرزانه گشتاسب برای اخذ مدرك دكترا پیشكش شد و بدین ترتیب نوبت به میزگرد پایانی سومین نشست هم اندیشی دینی رسید. موبد دكتر اردشیر خورشیدیان، موبد مهربان فیروزگری، دكتر بهمن مرادیان و دكتر فرزانه گشتاسب تشكیل شد.

 

دكتر مرادیان در این میزگرد گفت باید سنتها تجزیه و تحلیل شوند و با آنها به صورت آگاهانه برخورد شود. موبد فیروزگری به اهمیت كار مانكجی برای حفظ سنتها اشاره نمود و دكتر موبد اردشیر خورشیدیان گفت هر دینی با سنتها و زبانش زنده است وی از اینكه گویش دری در حال نابودی است اظهار تاسف نمود و اضافه كرد كه برای این حادثه باید راهكاری اساسی اندیشید، البته از نگاه فرنشین انجمن موبدان وظیفه ی اصلی در این كار بر دوش مادران است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *