بهرام يشت

بهرام يشت

( همچنین ببینید : ” اوستای ورهرام یشت ” و ” ورهرام يشت “ )

بهرام يشت يا ورهرام يشت چهاردهمين يشت اوستا ويژه ايزد بهرام است.اين يشت نسيتا بلند يكي از قصايد رزمي بسيار كهن است. اين يشت يادآور عهد آريايي و ترجمه آن بسيار دشوار است .اين يشت از نظر مندرجات آن به پنج قسمت تقسيم مي شود.
در قسمت اول ايزد پيروزي در ده تركيب مختلف جلوه كرده خود را به زرتشت مي نماياند ، از اين قرار: نخست در كالبد باد، دوم در كالبد ورزا ، سوم در كالبد اسب ، چهارم در كالبد شتر، پنجم در كالبد گراز، ششم در كالبد جواني پانزده ساله، هفتم در كالبدمرغ شكاري وراغن(شاهين) ، هشتم در كالبد ميش نر دشتي ، نهم در كالبد بز نر دشتي و دهم در كالبد مردي دلير.به جهت اينكه ورهرام ، ايزد پيروزي است ، انواع و اقسام زور و نيروهاي طبيعي و انساني و حيواني كه لازمه پيروزي است براي او قايل شده است . از هر كدام تركيب هاي فوق يك نمونه قدرت و شجاعت اراده گرديده است.  قسمت دوم در بهره مند شدن زرتشت از پيروزي معنوي و مادي سخن رفته است . و در قسمت هاي ديگر هم از وراغن و چگونگي پيروزي بهرام سخن به ميان آمده .گذشته از اينكه در ورهرام يشت ” مهر” ايزد پيمان و ” رشن” ايزد داوري را از ياران بهرام شمرده شده اند دو ايزد ديگر هم با وي همراه هستند نخست “اَم ” كه ايزد زور و توانايي است و در اوستا “اَمَوََنت” به معني نيرومند و زورمند است. دوم “اوپرتات” ايزد برتري و زبردستي است. در بعضي بندها هر سه با هم ناميده مي شوند.   

پارسیان تمایل ویژه‌ای برای ازبرخوانی بهرام یشت دارند و وقتی به دقت آنرا می‌خوانیم درمی‌یابیم که انتخاب آنان بی‌پایه نیست چرا که این یشت حاوی تعداد زیادی افسانه زیبا و شاعرانه و عرفانی است. این نماد‌ها و افسانه‌ها بسیار کهن‌اند چنانکه می‌توان ریشه‌های مشترک آن را با اساطیر کهن چین یافت. همانندی بهرام یشت با اساطیر چین بویژه درمورد پرندگان، به بالاترین حد می‌رسد.بهرام در اوستا وِرِثرَغن verethraghan ودرپهلوی ورهران است که پهلوی آن بعد‌ها با تغییر” ن” به “میم” فارسی (مانند بان پهلوی وبام پهلوی) مبدل به ورهرام شده است.نام یکی از ایزدان بسیاربزرگ مزدیسنا است وتقریبا هم مرتبه سروش است. بهرام درمهریشت یار وهمراه مهرایزد مهرایزد است و فریبندگان مهریعنی مردمان پیمان شکن را بسزا می‌رساند.ورهرام به معنی فتح وپیروزی است وفرشته پیروزی ونگهبان فتح است و درگاه نبرد هماوردان برای چیرگی برصفوف دشمن باید ازوی یاری بخواهند وستایش و نیایش و نذر بیشتر ازسوی هرگروه، چیرگی و غلبه را بردشمن فراهم آورده و آن جبهه جنگ را کامروا می‌کند. درآغاز بهرام یشت می‌خوانیم: زرتشت ازاهورامزدا پرسید… ای مقدس چه کسی درمیان ایزدان مینوی بهتر مسلح است وآنگاه اهورا مزدا بهرام اهورا آفریده را معرفی می‌کند. درمینوی خرد آمده که روان درروز چهارم پس ازمرگ به همراهی سروش و باد به و بهرام نیرومند به مبارزه با دیو‌هایی مثل استو‌هاذ و بادبد و فرهزیست و نیزیست و دیو خشم پرداخته و به پل چینود می‌رسد. دربندهش گیاه یسنبر(سوسن بر) مخصوص به ایزد ورهرام است. و به نوعی بید مشک هم نام این ایزد را بخشیده وبه آن بهرامک می‌گویند.

برگرفته از تارنمای برساد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *