ایزد مهر نافریفتنی است

ایزد مهر نافریفتنی است


در این بخش نیز به بررسی بند پنجم از کردهء یکم پرداخته می شود:

کرده یکم بند 5

«بشود که او برای یاری ما آید 
                     بشود که او برای گشایش (کار) ما آید

بشود که او برای دستگیری ما آید      
                          بشود که او برای دلسوزی ما آید

بشود که او برای چارهء ما آید       
                          بشود که او برای پیروزی ما آید

بشود که او برای سعادت ما آید 
                          بشود که او برای دادگری ما آید

آن کسی که قوی و در همه جا پیروزمند و هرگز فریفته نشدنی و در سراسر جهان مادی سزاوار ستایش و نیایش است، آن مهر دارندهء دشت های فراخ».

همان گونه که از ظاهر نوشته بر می آید، بخش آغازین بند پنجم حالت شعرگونه داشته و حالت منظوم و شعری این بند آشکارتر از دیگر بندهایی است که تاکنون مورد پژوهش قرار گرفته است و بند سرشار از واژگانی است که دارای آواهای نزدیک به هم بوده و حروف پایانی شان یکسان است مانند: اَوَیینگهِ( uuaiƞhǝa) و رَوَیینگهِ(auuiƞhǝr)و َرَفننگهِ( afnaƞhǝr)
و یا واژگانی چون: اَشَوَستایی ( (ašauuastāiو هَوَنگهایی (( hauuaƞhāi و بَئِشَزایی ((baǝšazāi و مَرژدیکایی   (Marĵdikāi)  

این بند که سراسر پیام خواست از جانب دوستداران ایزد مهر است، دربردارندهء نیازهای انسانی است که از سوی خواستاران مهر بیان می شود و شامل یاری، گشایش در کارها و چاره، دستگیری و دلسوزی و سعادت و پیروزی و دادگری می باشد و برآورندهء این نیازها کسی است که قوی و نیرومند است و در همه جا پیروز از میدان بیرون می آید. او دارای ویژگی های دیگری نیز هست که در گاهان این ویژگی ها به اهورامزدا نسبت داده می شود و به نظر می رسد که عبارت «هرگز فریفته نشدنی و در سراسر جهان مادی سزاوار ستایش و نیایش است»، برداشتی از گاتها باشد که در گاتها دارندهء این ویژگی ها اهورامزدای همه آگاه و همه توان است.

گاتها،هات 45 بند 6:
ایدون سخن خواهم گفت (از آن که) بزرگترین همه است ستایش می کنیم با راستی (او را) که سرور داناست (و) آنان که (با او) هستند(بنا به تفسیر گاتها، منظور از آنان که با اهورامزدا هستند، امشاسپندان می باشد)….

 گاتها هات 43 بند 6:
درآن زمان که خرد پاک تو با خشترا و وهومن به در خواهد آمد ای مزدا،…خرد تو را هیچ کس نتوان فریفتن.

اما در مهریشت این ویژگی ها یعنی نافریفتنی بودن و سزاوار ستایش و نیایش بودن، به ایزد مهر که یکی از فروزگان مینوی و ایزدانی است که خود نیرویی مزدا داده بوده و سرچشمهء نیروی جنگاوری و مبارزه با دروغ و پیمان شکنی و نماد استواری بر پیمان است، نسبت داده شده است.

به هر حال به نظر می رسد که بر پایهء گاهان و همهء نوشته های اوستایی، اهورا مزدا که یگانه آفرینندهء جهان و قانون استوار بر آن(اشا)می باشد به واسطهء نیروهای مینوی که خود سرمنشاء آنها بوده(امشاسپندان و ایزدان)و اینان جلوه ای از دانایی و توانایی بیکران او هستند، بزرگترین همه است و او و همهء نیروهای مینوی نیکی گستر  و تاثیرگذار او بر جهان مادی، شایستهء احترام و ستودن و ارج نهادن هستند.

برگرفته از تارنمای برساد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *